به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) دانشنامه «علم بشر از ابتدا» از مجموعه کتابهای «گنج دانش» نوشته بابک اعتمادی برای افزایش اطلاعات عمومی نوجوانان به تازگی از سوی انتشارات پیام عدالت منتشر شده است. مجموعه «گنج دانش» حاصل سالها تلاش و تحقیق شبانهروزی در رشتههای مختلف علوم است و دانشنامهای 40 جلدی مختص کودکان و نوجوانان حاصل این کار است. تولید این سری از فرهنگنامهها برای نخستینبار به این وسعت و در این حیطه موضوعی وسیع در ایران اتفاق افتاده است.
هدف اصلی مجموعه کتابهای «گنج دانش» در این بوده که مرجعی موثق و در برگیرنده عناوین پایه باشد. فصلها و مداخلی گوناگون همچون علم و تکنولوژی، زندگی ماقبل تاریخ، عناصر تشکیلدهنده جهان، گرما، بازیافت، رادیواکتیویته، زندگینامه شخصیتهای مشهور، موجودات زنده تکسلولی، صدا، واقعه 11 سپتامبر، هنر، تجارت، جغرافیا، تاریخ، ادبیات، فسلفه، مذهب، سیاست، فرهنگ علوم، ورزش و ابزارآلات موسیقی و غیره به همراه مجموعهها، فهرستها، نمودارها، نقشهها، پرچمها، توالی حقایق و ترتیب رخداد زمانی در کنار تصاویری با گرافیک ابداعی به خواننده هدیه میشود.
دانشنامه «علم بشر از ابتدا» از سری مجلدات جامعه 40 جلدی «گنج دانش است» و در آن توالی علم انسان از حدود پنج هزار سال پیش تاکنون بهصورت ترتیب توالی زمانی ارائه شده است. سیاست کشورهای غربی بر کماهمیت جلوه دادن نقش ایران و تمدن اسلام بر پیشرفت علم بشریت است و این امر در کتابهای آنها بسیار مشهود است. در این مجلد علاوه بر مداخل بینالمللی بهصورت کاملا ابتکاری به بیش از 50 دستاورد علمی ایران باستان و جهان اسلام اشاره شده که در بومیسازی کتاب نقش مهمی را ایفا میکنند. در این بین اعلام علمی و تاریخی ایران نیز معرفی شدهاند. تمامی مطالب کتاب بهصورت مصور ارائه شده که موجب تقویت قوه تخیل خواننده میشود.
در بخشی از این کتاب میخوانیم: «نقشه، تصویری است از پدیدههای سطح زمین که به نسبت مورد نیاز کوچک شده است. قدیمیترین نقشه بجای مانده از 500 سال قبل از میلاد، نقشه جهان موسوم به بابلیون است. در سال 1154 میلادی، نقشه جهانی توسط یک دانشمند مسلمان به نام ادریسی ترسیم شد که به نقشه ادریسی معروف است. این نقشه با درخواست شاه سیسیل، بر روی لوح نقرهای مستطیل شکل ترسیم شد، به طوری که اسامی و اماکن بسیاری بر آن مشخص بود. در این نقشه، ادریسی به دلخواه خود جهان شناخته شده عصر خود را بر مطابق دیدگاه بطلمیوس، به هفت اقلیم تقسیم کرد و سپس هرکدام از اقالیم را به ده بخش تقسیم نمودم ادریسی کتاب نزهه المشتاق را در هفت فصل و جمعاً هفتاد بخش برای توضیح نقشه مستطیلی خود تألیف نمود. سپس وی اقدام به ساخت نمونهای از کره زمین کرد و برای این امر دستور داد تا دایره بزرگی از نقره خالص ساخته شود و محل دقیق اماکن، شهرها، دریاها، رودها، جنگلها، راهها و فاصله بین آنها، خطوط استوا و نصفالنهار و سایر نقاط جغرافیایی را تعیین نمود تا کارگران موارد تعیین شده را بر این کره بزرگ نقرهای ترسیم کنند. بدین ترتیب برای اولینبار در طول تاریخ، کره جغرافیایی زمین با دقت بسیار بالا، توسط ادریسی در معرض نابودی قرار گرفت و از آثارش فقط کتاب و اطلس ترسیمی او باقیمانده است...»
دکتر بابک اعتمادی دانشنامهنویس، فرهنگنگار، نویسنده، مدرس و پژوهشگر معاصر ایرانی است. شمار آثار وی به بیش از 40 کتاب میرسد و بهعنوان یک فرهنگنگار کاربردی، به نگارش واژهنامههای فارسی اهتمام ورزیده است. اعتمادی همچنین آثار متعددی در زمینه دانشنامهنویسی با تمرکز بر کتب مرجع عمومی از خود بر جای گذاشته است. از جمله آثار وی میتوان به دایرهالمعارف جامعی همچون «دانشنامه دانستنیها»، فرهنگ اعلام «نامداران»، فرهنگهای «سال به سال»، «علم بشر از ابتدا»، «اختراعات انسان از ابتدا»، دایرهالمعارف دوجلدی تصویری «دانشنامه جامعه دانشآموز»، «فرهنگ تصویری دبستان»، «کتاب مرجع خردسال»، «دانشنمامه دانشمند جوان»، «دائرهالمعارف محصل»، «دانشنامه کارتونی من»، «موجودات افسانهای» و «دانشنامه نوجوان» اشاره کرد.
انتشارات پیام عدالت، دانشنامه «علم بشر از ابتدا» را در قالب 80 صفحه مصور رنگی با شمارگان دو هزار و 500 نسخه، به بهای 17 هزار تومان منتشر کرده است.