به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست خبری دومین دوره جایزه «سپیدار» با حضور فریدون عموزاده خلیلی، سیدرضا کروبی و جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه صبح امروز (شنبه 25 دیماه 1395) در محل انتشارات فنی ایران برگزار شد.
فریدون عموزاده خلیلی در این نشست به ارایه توضیحاتی درباره نخستین دوره جایزه ادبی «سپیدار» پرداخت و گفت: این جشنواره سال گذشته برای نخستین بار برگزار شد و در آن از دو بخش اصلی تقدیر به عمل آمد. بخش اول شامل انتخاب بهترین کتابهای زیستمحیطی کودک و نوجوان با گرایش زیستمحیطی بود که طی ده سال اخیر چاپ شده بودند. بخش دوم نیز مربوط به کودکان و نوجوانان بود که در زمینه محیط زیست اقدام به تولید اثر کرده بودند.
دبیر علمی جایزه ادبی «سپیدار» ادامه داد: با توجه به تعداد آثاری که در سال گذشته به دبیرخانه رسید، توانستیم بهترین کتابهای محیط زیستی را که در طول 10 سال گذشته در حوزه تألیف و ترجمه چاپ شده بود بررسی و انتخاب کردیم و به این نتیجه رسیدیم که روند تولید کتاب در حوزه زیست محیطی در طول 10 سال گذشته رو به رشد بوده و هم از نظر کیفیت و هم نظر کمیت رشد چشمگیری داشته است.
به گفته این نویسنده، امسال 500 اثر از نویسندگان و شاعران بزرگسال برای بچهها به دست ما رسیده که ارزیابی کمی و کیفی ما این بود که کارهای خوبی صورت گرفته است. همچنین هزار و 200 اثر از کودکان و نوجوانان به دست ما رسیده است. با توجه به اینکه جشنواره در حال برداشتن نخستین گامهایش است فکر میکنیم از نظر کمیت و کیفیت، آثار رسیده قابل دفاع بوده است.
10 اثر کودک و نوجوان و 4 اثر در بخش بزرگسال برگزیده شدند
عموزاده درباره آثار راه یافته به مرحله نهایی نیز بیان کرد: امسال 19 اثر در بخش شعر بزرگسال، 20 اثر در بخش داستان بزرگسال و 34 اثر در بخش آثار کودک و نوجوان به مرحله نهایی راه یافته است که از سوی داوران مرحله نهایی داستان بزرگسال فرهاد حسنزاده، هدی حدادی و خانم بابایی، داوران شعر بزرگسال حدیث لزر غلامی، هدی حدادی و فریبا همتیان و داوران بخش کودک و نوجوان شیوا حریری، معصومه یزدانی و رویا میرزایی، معرفی شدند. که از بین آثار بزرگسال در بخش داستان 3 اثر برگزیده و 1 اثر در بخش شعر و از بین آثار کودک و نوجوان 10 اثر داریم.
وی درباره سایر بخشهای این جشنواره گفت: علاوه بر بخش شعر و داستان کودک و بزرگسال، بخشی هم به نام روزنامه دیواری داریم که حاصل فعالیت گروهی بچههاست. همچنین امسال نیز بخش دیگری با عنوان فیلم و عکس کار گروهی را نیز به جشنواره اضافه کردهایم و بچهها با دوربینهای خودشان فیلمهایی را که در این باره گرفتهاند برای ما ارسال میکنند. همچنین عکسهایی را که از پروژه کار گروهیشان برای ما ارسال کردهاند را نیز مورد بررسی قرار دادهایم. انجام کار گروهی بسیار مهم است و سبب افزایش مهارتهای اجتماعی بچهها میشود.
وی ادامه داد: همچنین بخشی به نام باشگاه سپیدار داریم و اطلاعات محیطزیستی و شخصی همه بچههایی که در جشنواره سپیدار شرکت کردهاند را در این باشگاه افزایش میدهیم و به مرور با افزایش تعداد اعضای این باشگاه و اجرای برنامهها و پروژههای زیست محیطی سعی میکنیم انگیزش محیط زیستی همه بچههای شرکت کننده در این جشنواره را افزایش دهیم. همچنین در جشنواره بعدیمان تصمیم داریم یکسری داستان و شعر زیست محیطی در اختیار کودکان و نوجوانان و نویسندگان و شاعران بزرگسال قرار دهیم و از آنها بخواهیم برای این متنها تصویرسازی کنند.
دبیر علمی جایزه ادبی «سپیدار» درباره چاپ آثار جشنواره سپیدار بیان کرد: آثاری که در سال گذشته به مرحله نهایی رسیده بود مراحل نهایی چاپ را میگذراند. در سال آینده هم تصمیم داریم با هدف ترویج فرهنگ زیست محیطی آثار برگزیده را قبل از اختتامیه چاپ کنیم، چرا که اعتقاد داریم ادبیات مهمترین ابزار برای ترویج فرهنگ زیست محیطی است.
آئین اختتامیه دومین جایزه سپیدار در روز هوای پاک برگزار میشود
وی درباره زمان و مکان برگزاری دومین دور جایزه سپیدار نیز گفت: دومین دوره این جایزه را چهارشنبه 29 دیماه مصادف با روز هوای پاک از ساعت 3 تا 5 در سال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در خیابان حجاب برگزار میکنیم و جوایز برگزیدگان را اهدا خواهیم کرد. این جوایز شامل 10 تندیس سپیدار همراه با یک تبلت برای برگزیدگان کودک نوجوان و 6 میلیون تومان برای رتبه اول، 4 میلیون تومان برای رتبه دوم و 2 میلیون تومان برای رتبه سوم به برگزیدگان بزرگسال تعلق میگیرد.
انتشار بیش از 300 کتاب زیستمحیطی
سیدرضا کروبی، مدیر انتشارات فنی ایران، نیز در این نشست به سابقه این انتشارات در چاپ کتابهای زیست محیطی پرداخت و گفت: در سال 1374 نخستین کتاب سبز (زیست محیطی) انتشارات فنی ایران منتشر شد. از سال 80 به بعد نیز این کار سرعت بیشتری گرفت تا اینکه در سال 1382 به واسطه این کتابها توانستیم برنده جایزه ملی کتابهای محیط زیستی شویم. این دستاورد برای ما انگیزهای شد تا تلاشمان را برای ادامهدادن این مسیر بیشتر کرده و امروزه شاهد انتشار بیش از 300 کتاب زیستمحیطی باشیم.
وی ادامه داد: بعد از گسترش چاپ این کتابها به این فکر افتادیم که بچهها را که مخاطبان اصلی ما هستند به کار گیریم و آنها را تشویق کنیم که به این مسأله فکر کنند و براین اساس جشنواره ادبی با موضوع خاص محیط زیست برپا کنیم. وقتی این پیشنهاد را با آقای عموزاده خلیلی مطرح کردم گفتند که بیست سال پیش هم چنین ایدهای وجود داشته و یک بار هم چنین جشنوارهای برگزار شده است که نشان میداد همزمان عدهای به فکر بالابردن اطلاعات زیستمحیطی کودکان و نوجوانان بودهاند تا اینکه در سال گذشته با همه دشواریهای موجود این جشنواره برگزار شد و انعکاس خوبی در جامعه داشت.
ارائه 150 اثر زیستمحیطی از کودکان و نوجوانان افغانستانی
کروبی درباره اهداف این جشنواره نیز بیان کرد: هدف ما در آینده این است که تعداد بیشتری از دانش آموزان را درگیر فرایند زیست محیطی کنیم و آنها را تشویق کنیم که وارد عرصه حفاظت و حمایت از محیط زیست شوند. البته امسال به جزء کودکان و نوجوانان ایرانی بچههای افغانستانی مقیم ایران را هم دعوت کردیم که در این مسابقه شرکت کنند. بر این اساس از سه مدرسه افغانی خواستیم که آثار دانشآموزانشان را برای ما ارسال کنند که در مجموع 150 اثر از کودکان و نوجوانان افغانی به دست ما رسید که در قالب جایزهای جداگانه در جشنواره امسال از آنها تقدیر خواهد شد.
به گفته مدیر انتشارات فنی ایران، آئین اختتامیه دومین دوره جایزه سپیدار با حمایت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، سازمان حفاظت از محیط زیست، سازمان آموزش و پرورش، شهرداری تهران، معاونت فرهنگی وزارت ارشاد و با حضور وزیر آموزش و پرورش، معصومه ابتکار، صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد، معاونتهای آموزش و پرورش و معاونتهای سازمان محیط زیست برگزار خواهد شد.