خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) داوری مرحله پایانی نوزدهمین جشنواره بینالمللی قصهگویی از بین چهار هزار و 305 شرکتکننده در 6 بخش مربیان کانون، آزاد، پدربزرگها و مادربزرگها، نوجوانان، فراگیر و رضوی به پایان رسید و در نهایت یک گروه سهنفره داوری شامل علی خانجانی، ملک چیذری و مژگان خلیلپور، برگزیدگان بخشهای پدربزرگها و مادربزرگها، نوجوانان، فراگیر و رضوی را برای شرکت در مرحله پایانی این جشنواره که بهمن سال 1395 برگزار میشود، به تفکیک معرفی کردند.
روند برگزاری جشنواره از تابستان امسال در 31 استان کشور آغاز شد و پس از داوری اولیه قصهها در سطح استانهای کشور، در مجموع یکهزار و 288 قصه در اختیار 6 داور مرحله پایانی قرار گرفت. در بخش نهایی یکهزار و 288 قصه مورد داوری قرار گرفتند و 57 برگزیده شامل 20 مربی کانون، پنج قصهگوی آزاد، 10 پدربزرگ و مادربزرگ، 11 نوجوان، سه قصهگوی فراگیر و هشت قصهگوی رضوی شایسته حضور در مرحله نهایی جشنواره بینالمللی قصهگویی شناختند.
ملک چیذری از داوران بخش پدربزرگها و مادربزرگها، رضوی، نوجوانان و فراگیر نوزدهمین جشنواره بینالمللی قصهگویی درباره این جشنواره توضیح داد: در مجموع حدود چهار هزار و 305 نفر در این رویداد فرهنگی شرکت کرده بودند و آثاری در محورهای موضوعی «آزاد با درون مایه آموزشی، تربیتی» و «زندگی به سبک ایرانی - اسلامی» و همچنین رضوی برای داوری به دست ما رسید.
این عضو کمیته بررسی کتاب و مشاور قصهگویی، افزود: این جشنواره نقش بهسزایی در فرهنگسازی برای قصهگویی و کتابخوانی و آشنایی بچهها با انواع قصهها و ویژگیهای قصههایی مناسبشان داشته است. ما در بخش مادربزرگان قصهگو، مادربزرگهای جوانی را داشتیم که به واسطه لحن گرم و صمیمی و عنصر عاطفه و مهربانی در سخنانشان توانستند به خوبی با مخاطبها ارتباط برقرار کنند، در حالیکه اطلاع زیادی از فن قصهگویی نداشتند اما هنر قصهگویی به خوبی در کارشان دیده میشد.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: ما علاقه داریم که در کنار این مادربزرگهای قصهگو، پدربزرگهای قصهگو را نیز داشته باشیم و بر این باوریم که قصهگویی بهترین پل ارتباطی بزرگترها با کودکان و نوجوانان است و برخلاف عدهای که تصور میکنند با ورود نسل جدید تکنولوژی و فضای مجازی در جامعه، دیگر جایی برای قصهگویی مادربزرگها و پدربزرگها نمانده است، ما معتقدیم که قصهگویی نیاز جامعه امروز و از مهمترین ابزارهای موجود در برقراری ارتباط با بچهها و انتقال مفاهیم، ارزشها و هنجارها به آنهاست و یکی از بخشهای مهم این جشنواره همین قصهگویی مادربزرگها و پدربزرگها است.
وی درباره کمیت و کیفیت آثار نیز توضیح داد: در مجموع تعداد آثاری که با موضوع ادبیات کهن و فرهنگ عامیانه به دست ما رسید نسبت به سایر موضوعات بیشتر بود. اما مسالهای که بیشتر باید مورد توجه قرار گیرد انتخاب موضوع است؛ قصهگویان ما باید دقت بیشتری در انتخاب موضوعات داشته باشند و چیزی را انتخاب کنند که داستانها از کتابهای مناسب برای گروه سنی مورد نظر انتخاب شوند و از سویی با ذائقه و دنیای بچهها همخوانی داشته باشد.
چیذری همچنین به بخش رضوی این جشنواره اشاره کرد و گفت: در این بخش نیز قصههایی را داشتیم که مرتبط با روایت زندگی و رفتار امامان و بزرگان مخصوصا امام رضا (ع) بود. در این حوزه نیازمند پرداختن بیشتر و نگاه هنرمندانه به ابعاد مختلف زندگی معصومان و بیان ملموستر ویژگیهای مختلف امامان هستیم. باید بتوانیم بین شخصیتهای قصه و ویژگیهای رفتاری آنها با دنیای بچهها ارتباط برقرار کنیم و به نظر من جای کار بیشتری در این حوزه وجود دارد.
چیذری در مقایسه دورههای مختلف جشنواره قصهگویی نیز اظهار کرد: اگر روند این جشنواره را در طول هیجده دوره گذشته بررسی کنیم میبینیم که روند بسیار خوبی داشته و توانسته فرهنگ قصهگویی را در سطح جامعه ما مطرح کند و گامهای بلندی در زمینه آشنایی کودکان و نوجوانان این سرزمین با ادبیات عامیانه، فولکلور و موضوعات مختلف جامعه بردارد.