به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) خانه حمایتی آموزشی محمودآباد، نخستین گردهمایی گروههای «خواندن با نوزاد و نوپا» را یکشنبه 10 بهمن 1395 با حضور مادرانی که به همراه نوزادان و نوپایانشان، پیش از این در کارگاههای ویژه «خواندن با نوزاد و نوپا» شرکت کرده بودند، با همکاری موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان در محمودآباد شهرری برگزار کرد.
این گردهمایی با هدف تبادل اطلاعات، ایجاد ارتباط و بیان تجربههای مادران درباره خواندن کتاب با فرزندانشان و تاثیرات مفاهیم این کارگاهها بر نوزادان و نوپایان و خانوادههایشان برگزار شد.
در این گردهمایی که بیش از 30 نفر از مادران به همراه نوزادان و نوپایانشان شرکت داشتند، ابتدا چند تن از مادران به بیان تجربهها، دستاوردها و تاثیرات برنامه خود، کودکان و خانوادههایشان پرداختند.
فرشته دباغ در ادامه از آموزشگران باتجربه و مسئول برنامه «با من بخوان» که در قالب این برنامه، کارگاههای «خواندن با نوزاد و نوپا» را در سه دوره در خانه حمایتی آموزشی محمودآباد برگزار کرده است، ضمن جمعبندی تجربههای مادران شرکتکننده، به سخنرانی درباره اهمیت کتابخوانی با نوزادان و نوپایان پرداخت و گفت: «آنچه که در شان جامعهی ما است، وجود جامعهای انسانساز است. باید آنچنان برنامهریزی و حرکت کنیم تا کودکان ما به ارزش و شخصیت خود پی ببرند. روحیهی خلاقیت، نوآوری، کار و تلاش و خودباوری را در آنان بارور سازیم و عشق و امید به آینده را در جان آنان تقویت کنیم و پایبندی به ارزشها را به آنان بیاموزیم.»
دباغ در ادامه برای مادران شرکتکننده از اهمیت ارتباط و تبادل تجربهها میان مادران سخن گفت و از آنان دعوت کرد تا با تشکیل گروههای دوستی و ترویجی در زمینه نوزاد و نوپا، به گسترش تجربیات خود کمک کنند و به رشد بیشتر و پرورش نوزادان و نوپایان خود یاری رسانند.
وی درباره چگونگی سخن گفتن و کتابخوانی با نوزادان و نوپایان گفت: مادرانی که فرزندانی از صفر تا 2 سال دارند، سعی کنند آنها را با رنگها، میوهها، حیوانات، جانوران، پرندگان، ابزارها... که در زندگی واقعی آنها وجود دارد، آشنا کنند و حواس بینایی، شنیداری و حرکتی کودکان خود را تحریک و تقویت کنند. همچنین از دو سالگی که کودک زبان باز میکند، در پی خواندن هر کتاب، به گفتوگو با او و پرسش درباره کتاب به همراه پاسخ کودک بپردازند. بهتر است برای این کار از ریتم و زبان مادرانه استفاده کنند.
دباغ افزود: نوزاد چهارماه، نام خودش را میداند. نامش را صدا کنید. هنگامی که با او سخن میگویید یا برایش کتابی میخوانید، واکنش او با قان و قون کردن یا خندیدن یا دست و پا زدن همراه خواهد بود که همه سرشار از عشق و معنا است و این را تنها شما والدین درک میکنید. شما با بالا و پایین کردن صدا، لحن مادرانه، ادا درآوردن، تکان دادن بدن به شکل ریتمیک، کشیدن صدا و استفاده بیشتر از جملههایی برای نوازش و عشق ورزیدن به او و در مقابل قان و قون کردنهای کودک برای شما، درمییابیدکه تا چه حد میتوانید در شکل دادن به زبان و یادگیری آن بر کودکان خود تاثیرگذار باشید.
وی ادامه داد: از هشت ماهگی تا یک سالگی سودمندیهای بلندخوانی برای نوزادتان نمایان میشود. در این هنگام است که نوزاد به کتاب عشق میورزد و با آن ارتباط برقرار میکند. با کتابخوانی، یکی از مهمترین پایههای فراگیری مهارت خواندن را در نوزادان هدایت میکنید که پایه مهمی در آموزش خواندن و نوشتن است.
دباغ با اشاره به اینکه بسیاری از کودکانی که به همراه مادرانشان در برنامه خواندن با نوزاد و نوپا شرکت کردهاند، اکنون دوره نوپایی را پشت سرگذاشته و وارد مرحله 3 تا 4 سالگی میشوند، از مادران خواست در فاصله میان دوره نوپایی و 5 سالگی، که سن ورود به مهدکودک است، کودکانشان را به حال خود رها نکنند و همچنان به کتابخوانی با فرزندانشان ادامه دهند.
او با تاکید بر اهمیت شناخت آواها و رشد حنجره کودکان در این دوران، به اهمیت آواورزی و شناخت آواها و صداها در دوران پیش از دبستان اشاره کرد و به معرفی بسته «آواوزی با کاکاکلاغه» نوشته محمدهادی محمدی از انتشارات موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان پرداخت. او از مادران دعوت کرد که با عضویت در کتابخانه مرکز حمایتی آموزشی محمودآباد، این کتاب را امانت بگیرند و با فرزندان خود بخوانند و تمرین کنند.
دباغ در اینباره توضیح داد: «آواها بسیار اهمیت دارند. بچهها چیزی را که میشنوند به زبان میآورند. اگر شما واژهای را به اشتباه تلفظ کنید، کودک هم از شما پیروی میکند و هنگامی که در مدرسه نوشتن را آموخت، این واژه را همانگونه که تا کنون تلفظ کرده است، مینویسد. به آواها و ریتمهایی که با کودکان خود کار میکنید دقت داشته باشد. در بستههای آواورزی، هر درس، یک آوا را به شکل داستانی برای کودکان بیان میکند.»
سپس فریبا ساکت از دیگر کارشناسان برنامه با من بخوان، به معرفی مسابقه کتابخوانی مرکز حمایتی آموزشی محمودآباد پرداخت. در این مسابقه از کودکان و خانوادههای آنها خواسته شده است کتابها را از کتابخانه امانت بگیرند و با امتیاز دادن به کتابها، کتابهای محبوب خود را برگزینند. در گروههای سنی صفر تا 6 سال که کودکان خواندن نمیدانند، مادران و پدران باید کتابها را برای فرزند خود بخوانند و با توجه به واکنشهای کودکان خود به هر کتاب از یک تا پنج ستاره امتیاز دهند و به پرسشهای سادهای که درباره دلایل این امتیاز در فرم ارزیابی آمده است، پاسخ گویند. افرادی که کتابها را بخوانند و دیدگاههای خود را به شیوهای درست و روشن بیان کنند، در فهرست برندگان قرار میگیرند.
در حاشیه این نشست نیز نمایشگاهی از کتابهای پارچهای و آثار دستساز مادران برای نوزادان و نوپایانشان نیز ترتیب داده شده بود.
برنامه «خواندن با نوزاد و نوپا» در خانه فرهنگ محمودآباد که از تیر ماه 1394 آغاز شده، تاکنون برای سه گروه از مادران و نوزادان به اجرا درآمده است. مجموعه نشستهای «خواندن با نوزاد و نوپا» در خانه فرهنگ محمودآباد در چهار دوره و به مدت یک سال برای مادرانی برگزار میشود که دارای کودکان 0 تا 3 سال هستند. بدینترتیب طی یک سال مادران در مسیر درست کتابخوانی با نوزادانشان قرار میگیرند و زیر نظر آموزشگران مؤسسه کودکانشان را از نخستین سالهای کودکی از کتابهای باکیفیت بهرهمند میکنند.
در این نشستها آموزش تئوری و عملی در پیوند با کتاب به مادران ارائه میشود. همچنین در این کارگاهها، مادران افزون بر کتابخوانی، با شیوه درست خواندن لالایی، شعرخوانی و قصهگویی با عروسکها و چگونگی ساختن کتاب برای کودکانشان آشنا میشوند.