به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین اختتامیه نوزدهمین جشنواره قصهگویی با حضور علیرضا حاجیانزاده، مدیرعامل کانون پرورش فکری، رضا قمرزاده، دبیر جشنواره، مصطفی رحماندوست، داوران ملی و بینالمللی و جمعی از قصهگویان و مربیان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان صبح امروز یکشنبه (یکم اسفندماه 1395) در کانون پرورش فکری برگزار شد.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در این مراسم با بیان اینکه نوزدهمین جشنواره بینالمللی قصهگویی مهمترين و تاثيرگذارترين رويداد برجسته و ارزشمند ادبيات عامه است، گفت: نيك میدانيم كه اين اقدام، رخدادی است واجد اهمیت فراوان، و نشانهای است از توجه به هنری که شاید برخلاف برخی هنرها، بهرهمند از چهرههای سرشناس یا قراردادهای کلان اقتصادی نباشد، اما از نخستین روزهای كودكي، در زندگی بسیاری از انسانها حضور داشته و بخش قابل توجهی از ساختار و سازمان ذهنی آنها را شکل داده است.
علیرضا حاجیانزاده خاطرنشان کرد: در روزهای برپایی این رویداد، سخنهای بسیار گفته شده و هنر قصهگویی از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. چنانچه جشنواره بینالمللی قصهگویی را میتوان به مثابه تجلی و نمایش ابعاد این هنر در سطوح بالای افکار عمومی، و جمع نخبگان حوزه هنر و ادبیات کودک و نوجوان دانست اما من به سهم خود، از اين فرصت استفاده میکنم، و دو وجه مهم از ابعاد هنر قصهگویی، که میتواند در دوام و پایداری آن در جوامع، نقش اساسی را داشته باشد یادآوری میکنم.
وی ادامه داد: وجه نخست، پیوند میان هنر قصهگویی و آموزش و پرورش است. در فرهنگ ملتها، داستان و قصهگویی همواره یکی از ابزارهای مهم برای انتقال دانش، و مهارتهای زندگی، به نسل جدید بوده است. جادوی قصهگویی میتواند بسياری از گزارههای آموزشی که جز توصیف و انباشت دانش در ذهن فراگيران، کارکرد دیگری ندارند را به جملات و عباراتی تبدیل کند که بر جان مخاطب مینشیند، او را به خلاقيت و پرورش ذوق و انديشه وا میدارد و در شكلگيری شخصيت كودك و نوجوان كمك میكند.
این مقام مسئول افزود: هنر قصهگویی، هنری است که میتواند محيط يادگيری را با نشاط و لذت بخش كند، میان برنامه آموزشی و بهتر زيستن انسان، پیوند و همبستگی ایجاد کند، رویههای آموزشی را به فرآیندهای جذاب و دوستداشتنی برای مخاطب تبدیل کند، ضریب نفوذ مفاهيم آموزشی و پرورشی را در مخاطب افزايش دهد و بالاخره قصهگويی میتواند تجربیات، دانش و مهارتهای زندگی را با لذتبخشترین و اثربخشترين فرآیندها به نسل آينده منتقل كند.
به گفته حاجیانزاده، جشنوارهها و رخدادهایی که به امر قصهگویی میپردازند، چه بسا باید به دنبال تقویت این پیوند و همبستگی میان هنر قصهگویی و فرآیندهای آموزشی و پرورشی باشند. قصهگویی میتواند بسياري از نارسايیهای نظام آموزش رسمی را جبران كند. این هنر، در خود ظرفیت انتقال معانی و پیامهایی دارد که چه بسا در نظام متعارف آموزشی و در سامان ارتباطی مبتنی بر آموزگار، كتاب درسی و دانشآموز، با دشواری انجام میشود.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان یادآور شد: شاید اگر پای قصه و قصهگویی دوباره به مدارس باز شود و اگر همچون پیشینه و سابقه فرهنگی و تمدنی، بار دیگر این هنر به کمک آموزگاران و نظام آموزشی بیاید، تکرار تجربه آموزش و پرورشی کارآتر و منسجمتر، چندان دور از دسترس نباشد.
وی در ادامه به مبانی اعتقادی قصهگویی اشاره کرد و گفت: نکته دومی که عزم ما را، میتواند در اهتمام ویژه به هنر قصهگویی جزم کند، مباني اعتقادی است. بهترین قصهگوی عالم، کسی جز آفریننده این عالم نیست، چرا که صراحتا در کلام خود، كه كلام وحي است از عبارت «نحن نقص عليك احسن القصص» استفاده کرده، يعني بهترین مفاهيم و زيباترين مضامين را در قالب قصه براي شما بيان میكنم. اين كلام وحي به غايت گويای این نکته است که هنر قصهگویی، مبنايی اعتقادی دارد. کما اینکه، حضرت حق، خود را «قصهگو» دانسته و صراحتاً قصهگویی با مضامين پر محتوا، زيبا و سازنده را، هنری الهی دانسته است.
حاجیانزاده تصریح کرد: این رويكرد اعتقادی هنر قصهگویی از یکسو، و آن پیوند فرهنگی و تمدنی میان قصهگویی و امر آموزش و پرورش از سوی دیگر، و بالاخره مشاهده کمبودها، نیازها و الزامات امروز جامعه، ما را به این نقطه میرساند که این گردهمایی و نوزدهمین جشنواره بينالمللي قصهگویی را نه تنها امری مبارک و دلگرم کننده بدانیم، بلکه میتواند انگیزهای باشد که در سالهای پیش رو، این مسیر را با گام هايی استوارتر ادامه دهيم، و جشنواره بينالمللي قصهگویی را به جايگاهی والاتر در جهان هدایت کنیم.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان در پایان اظهار امیدواری کرد که مربیان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سراسر كشور، كه با اجراي خوب مراحل استانی، ملي و بينالمللی نوزدهمين جشنواره قصهگويی، بار دیگر ظرفیتهای بالاي این نهاد ارزشمند را به نمايش گذاشتند، همواره سربلند و پايدار باشند.