به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم اختتامیه نخستین دوره جشنواره سپیدار باحضور دکتر معصومه ابتکار، رییس سازمان محیط زیست؛ سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد؛ علیرضا حاجیانزاده، مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان، فریدون عموزاده خلیلی، رییس انجمن نویسندگان کودک و نوجوان و سیدرضا کروبی، مدیر عامل انتشارات فنی ایران، احمد مسجدجامعی، مصطفی رحماندوست، هوشنگ مرادی کرمانی، محمود برآبادی، مصطفی خرامان، فرهاد حسنزاده و علاقهمندان به محیط زیست، عصر شنبه(4 مهر 94) در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد.
سیدرضا کروبی در این مراسم گفت: این جشنواره تحقق رویایی 20 ساله است. ما نخستین کتاب سبز را در انتشارات فنی ایران در سال 1374 منتشر کردیم که با ناکامی روبهرو شد اما کماکان به انتشار کتابهای زیست محیطی برای کودکان و نوجوانان ادامه دادیم که کم کم با استقبال مواجه شد. و بالاخره در سال 82 موفق به کسب جایزه در زمینه انتشار کتابهای سبز شدیم. تا به حال 300 عنوان کتاب در رابطه حفظ محیط زیست با عنوان کتابهای سبز منتشر کردهایم.
مدیر انتشارات فنی ایران ادامه داد: حفظ محیط زیست در حال حاضر دیگر دلمشغولی تعدادی تحصیلکرده نیست بلکه دغدغه همگان است. بنابراین باید دست در دست هم بگذاریم و برای حفظ محیط زیستمان تلاش کنیم.
تاسیس کنسرسیوم و تنظیم برنامهای دراز مدت برای حفاظت از محیط زیست
فریدون عموزاده خلیلی، دبیر جشنواره سپیدار، نیز در این مراسم گفت: درباره مراسم امروز حس دوگانهای داشتم. یکی از آنها، احساس شادمانی است که بعد از سالها آرزوی دیرینه ما که با بچهها سروکار داریم و دغدغه محیط زیستی داریم محقق شد و نهال نوپایی به نام سپیدار پا گرفت. اما دلهره پنهانی نیز در وجود من نهفته است که ریشه در 20 سال قبل یعنی تابستان 74 دارد که در آن سال برای کودکان و نوجوانان یک جشنواره زیست محیطی برگزار کردیم. در این جشنواره 15 هزار کودک و نوجوان ایرانی آثارشان را ارسال کردند که بعد از ارزیابی 500 اثر انتخاب شدند. این بچهها در همایشی سه روزه در تهران گرد هم آمدند و ما در آن جشنواره به هم قول دادیم که از محیط زیستمان حفاظت کنیم و همچنین با همکاری آموزش و پرورش در بین کتابهای درسی بچهها، کتابی با عنوان کتاب محیط زیستی ارائه شود اما آن طور که باید و شاید نتوانستیم به قولمان عمل کنیم.
وی ادامه داد: امیدوارم دراین مراسم بتوانیم از ارگانهای مختلفی مانند کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، سازمان حفاظت از محیط زیست، شورای اسلامی شهر، شهرداری تهران، وزارت آموزش و پرورش و ... قول بگیریم که امکانات لازم را برای حفاظت از محیط زیست در اختیار کودکان و نوجوانان قرار دهند و از این مساله حمایت کنند.
عموزاده خلیلی گفت: کمتر اتفاق میافتد که نهادهای جدی در عرصه فرهنگ برسر یک نکته با هم توافق کنند و با یکدیگر به هم اندیشی بپردازند اما این اتفاق در جشنواره سپیدار رخ داده است و من پیشنهاد میکنم که همه این نهادها شامل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت محیط زیست، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و ... به تاسیس یک کنسرسیوم و برنامه دراز مدت و دائمی و اقدامی عملی برای حفاظت و نگهداری از محیط زیست فکر کنند و تلاش کنند سه گانه کتاب، محیط زیست و بچهها را تقویت کنند تا بتوانیم نهال بزرگی بکاریم و در آینده به بال و پر گرفتن آن امیدوار باشیم.
در ادامه مراسم آتوسا صالحی، از اعضای هیات داوران در مرحله نهایی جشنواره، بیانیه هیات داوران این جشنواره را قرائت کرد. دربخشی از این بیانیه نوشته شده بود: «با بررسی آثار دریافتی، نیاز بیش از پیش ما به اندیشیدن در زمینه محیط زیست و نوشتن و پدیدآوردن آثاری متنوع، جذاب و استوار برپایه اطلاعات و استدلالهای محکم علمی-تخصصی و البته بر بستر هنر و خلاقیت آشکارا به چشم آمد.
در دوره نخست با وجود قوت و شمار آثار ترجمه به ویژه در حوزه داستان، تقریبا نبود کتاب شعر قوی و خلاقانه در زمینه محیط زیست مشهود بود. همچنین کم شمار بودن کتابهای جذاب تالیفی علمی به ما نشان داد چقدر به نیاز جامعه در این زمینه کم توجهی کردهایم. امیدواریم دست به دست هم بدهیم و همه برای رفع این کاستیها و جبران ضعفها بکوشیم تا شاهد شکوفایی خلاقیت و انتشار آثار متنوع و جذاب و معتبر بیشتری باشیم.»
در این مراسم، کیان رشیدیان، سهند نجاتیان، امیرمحمد کاملی و ساقی حیدری داستانهای خود را که در جشنواره سپیدار برگزیده شده بود برای حضار خواندند. همچنین در پایان این مراسم از برگزیدگان نهایی و مربیان قدردانی شد.
برگزیدگان نهایی 8 تا 11 سال:
محمدصالح شجاعی/ شکار ناموفق
محمدحسین ضیائیان/ دوست من زمین
یاسمین شفیعیفر/ تولد دوباره، زندگی، ماهیهای قلابی، یوزپلنگ کوچک
برگزیدگان نهایی 12 تا 15 سال:
نسرین خرمآبادی/ مگر یک زمین بیشتر داریم
برگزیدگان نهایی 16 تا 17 سال:
نیکو کریمی/ فال ابر
آریا تولائی/ جاده
مهدیس ذکایی/ نَه
نوشین صرافها/ همه چیز وارونه بود، کوه کو؟
مربیان برگزیده: زهرا غلامی، سرور دارایی و آرام عسگری