بهاره نوربخش، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره ژانرنویسی در ادبیات نوجوان گفت: ژانرنویسی در ادبیات ما چندان گسترده نیست و ما بهعنوان یک کشور صاحب ادبیات بسیار کهن و دیرینه در این زمینه آثار جهانی بسیار کمی داریم. حال آنکه در همه دنیا ادبیات ژانر پیشرفت روز افزونی دارد. شاید بسیاری معتقد باشند که ژانرنویسی تاثیری در بدنه اصلی ادبیات ندارد ولی با توجه به حجم بسیار وسیعی از مخاطبان ادبیات ژانر که اتفاقا آثار بسیاری از ادبیات خارجی را در اختیار دارند، لزوم پرداختن به ژانر نویسی به شدت احساس میشود.
این نویسنده و منتقد ادبی توضیح داد: باید بدنه ادبیات را با پرداختن به شاخههای متعدد ادبیات ژانر بیش از پیش مستحکم ساخت. به عنوان مثال داستانهای فانتزی در حال حاضر بخش بسیار بزرگی از ادبیات نوجوان در سراسر جهان را در چنگ خود دارند. اما متاسفانه ادبیات ما در این زمینه هنوز به وضعیت مطلوب نرسیده است و شاید بتوان گفت که حتی نزدیک به آن هم نیستیم.
وی درباره لزوم پرداختن به این حوزه بیان کرد: شاید اغراق نباشد اگر بگویم بسیاری از پیشرفتهای کنونی بشر را مدیون تخیل نویسندگان قدیمی هستیم. چنانکه بسیاری از آثار ژول ورن که برای زمان خود غیرقابل باور بودهاند حالا برای ما روزمرگیهای سادهای بیش نیستند. بشر بیتخیل زندگی خالی از هیجان و چالشی خواهد داشت. فانتزی بیش از هر چیز به پرورش تخیل نوجوانان میاندیشد. فانتزی یک داستان قهرمانپرور است در مدح شهامت، ایثار و از خودگذشتگی در راه رسیدن به هدف که پیروزی نور است بر پلیدی و ظلمت و بیشک میتواند تاثیر مثبتی بر نوجوانان بگذارد.
نویسنده «ابدگاه گالونتوس» افزود: نوجوان امروز همه چیز را میداند. با پیشرفت همه جانبه دنیای ارتباطات و اطلاعات دیگر هیچ چیزی در دنیای واقعی باقی نمانده که بتواند آنها را شگفتزده کند. همه چیزهایی که نسل ما و نسل قبل را دچار حیرت میکرد حالا برای نوجوانان کاملا ساده و معمولی به نظر میرسد. اما اقتضای سن پر از شور و هیجان آنها اینگونه است که به دنبال ناشناختههایی باشند دور از دسترس. همانطور که داستانهای به شدت عاشقانه را میپسندند دنبال دنیاهای موازی، موجودات فرازمینی و قدرتهای ماورایی نیز هستند که بتواند آن حس جستوجوگر و شجاعانهشان را ارضا کند.
نوربخش درباره علاقهاش به ژانرنویسی نیز توضیح داد: من از کودکی علاقه بسیاری به داستانها و فیلمهای ژانر وحشت و فانتزی داشتم. در کنار این علاقه، عشقم به قصهگویی و داستاننویسی باعث میشد که مدام قصههایی از جن و پری، مردهها و زامبیها و موجودات هراسانگیز سرهم کرده و برای بقیه تعریف کنم. اما اتفاقی که افتاد این بود که قصههایم باعث ترس و وحشت آنها میشد و میخواستند که دیگر قصه نگویم. کمکم به این نتیجه رسیدم که بهتر است جادو و جن و پری را فراموش کنم و وارد حیطه رمانهای عامهپسند شوم اما خبر موفقیت جهانی «هری پاتر» همچون شعلهای سوزان به میان خاکستر آن علاقه کهنه افتاد و متوجه شدم که بر خلاف تصورم هنوز بسیاری از مردم در دنیا از خواندن داستانهای تخیلی لذت میبرند. این بار دیگر هیچ چیزی نمیتوانست جلوی تخیلم را بگیرد. آمده بود تا بجنگد و زاده شود.
نویسنده «عطر قالی؛ نسیم عشق» همچنین بیان کرد: با اینکه در حال حاضر تعداد آثار فانتزی، وحشت و علمی تخیلی تالیفی خیلی زیاد نیست اما با خبر هستم که تعداد زیادی از دوستان هنرمند نویسنده با اشتیاق وارد حیطه ژانرنویسی شدهاند و به زودی احتمالا شاهد اتفاقات خوبی در این زمینه خواهیم بود، هر چند که این اتفاق خیلی به طول انجامد و شاید یکی از دلایلش ورود تعداد بسیار زیاد آثار خارجی بوده است اما به هرحال تغییراتی در حال شکلگیری است. به امید اینکه خیلی زود آثار ادبی ژانرهای مختلفمان در همه جهان شناخته شوند.