به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) سومین جلد از مجموعه «ماجراهای کارلسون پشتبومی» با عنوان «بهترین کارلسون دنیا» نوشته آسترید لیندگرن و تصویرگری نعیم تدین با ترجمه نعیم تدین از سوی انتشارات هوپا منتشر شده است.
«حقه بازیهای کارلسون» و کارسون دوباره پرواز میکند» عنوان دو جلد نخست این مجموعه است که پیش از این از سوی نشر هوپا برای 9 تا 13 سالهها منتشر شده بود.
آسترید لیندگرن در مجموعه «ماجراهای کارلسون پشتبومی» داستان شخصیتی تخیلی به نام کارلسون را بیان میکند که همه جا وجود دارد مثلا پشت لولهبخاری یا روی پشتبام. اما وقتی کارلسون در آسمان شهر پرواز میکند، مردم او را با بشقابپرنده و پهپاد جاسوسی اشتباه میگیرند و به همین دلیل همه شهر دنبال کارلسون هستند و میخواهند دستگیرش کنند. تااینکه سروکله دشمن درجهیکِ کارلسون یعنی «خانم کراولی» پیدا میشود اما کارلسون که در دوقدمیِ دستگیرشدن است از هیچچیز نمیترسد و حاضر است برای یک ذره خندیدن هر شوخیِ خطرناکی بکند.
آسترید لیندگرن، در نوامبر سال ۱۹۰۷ در یک خانواده کشاورز در روستای دیمربای در ایالت جنوبی اسمولند سوئد زاده شد. او در رشته منشیگری تحصیل کرد و در سالهای ۱۹۴۶ تا ۱۹۷۰ در بزرگترین انتشارات کودکان در سوئد، ربن و شورگن کار میکرد. انتشارات رابن و شوگرن نویسندگان سوئدی را به کار بیشتر برمیانگیخت و بهترین آثار ادبیات کودکان بینالمللی را به سوئد میآورد.
انتشار نخستین کتاب لیندگرن بلافاصله پس از جنگ جهانی دوم، نشاندهنده علاقه شدید او به آموزش و پرورش و روانشناسی کودک و نیز ارتقای آگاهی همگانی از حقوق کودکان بود. لیندگرن بهتمامی در جبهه کودکان باقی ماند و همواره شیوههای سلطهجویانه و تعلیمی سنتی را مورد انتقاد قرار داد. به پیامد جنگ، ادبیات روستایی و ماجراجویانه اولیه کودکان، سطحی و دروغین به نظر میرسید. کارهای لیندگرن خوانندگان جوان را به زندگی روزمره نزدیکتر میساخت و لحن شاد و خوشبینانهای داشت. لیندگرن در کنار نویسندگانی مانند لنارت هلسینگ و تاو جانسون بر ادبیات کودکان سوئد تاًثیر گذاشت و پایگاه آن را در جامعه تغییر داد. او با نوشتن در همه ژانرها و سبکهای ممکن، پیوسته هنجارها و نقشهای مرسوم را، سازگار با مفاهیم آموزشوپرورش و نیز اصول هنری زیر پا میگذاشت.
آسترید لیندگرن، نامدارترین نویسنده سوئد و از تأثیرگذارترین نویسندگان بر ادبیات کودکان به شمار میرود. «پیپی جوراببلند» از جمله آثار اوست که لیندگرن را بلندآوازه کرد و تأثیری جدی بر آثار مربوط به کودکان گذاشت. این کتاب مانند بیشتر کتابهای او به بیش از ۹۰ زبان برگردانده شده است و از آثار محبوب کودکان به شمار میآید. لیندگرن به پاس تخیل خود جایزههایی بیشمار و بینالمللی گرفته است. او تقریباً در آغاز حرفه نویسندگی در ۱۹۵۸ نشان هانسکریستیناندرسن را برای نگارش «پیپی جوراببلند» دریافت کرد.
استعداد لیندگرن در قصهگویی تنها بخشی از تواناییهای اوست. او توانست مهر و توجه میلیونها کودک و بزرگسال را به سبب توجهاش به انسانیت و شرافت به خود جلب کند. لیندگرن هم در زندگی و هم در ادبیات همواره جانبدار تنگدستان و آسیبدیدگان بود، چه کودکان، چه بزرگسالان یا حیوانات. جایزه صلح ۱۹۷۸ تجارت کتاب آنان و مدال آلبرت شوایتزر از سوی انستیتو رفاه حیوانات ایالات متحده در سال ۱۹۸۹ به همین دلیل به او تعلق گرفت. افزون بر اینها، دو جایزه به نام او اختصاص یافته است. در سال ۱۹۶۷ به مناسبت شصتمین سال تولد آسترید لیندگرن انتشارات ربن و شورگن جایزه نقدی را بنیاد نهادند که هرساله در زاد روز تولد لیندگرن به نویسندهای سوئدی زبان اهدا میشود. پس از مرگ لیندگرن در سال ۲۰۰۲ دولت سوئد نشان یادبود آسترید لیندگرن (آلما) را پدید آورد تا زندگی و آثار او را در حافظه جمعی زنده نگه دارد و رشد ادبیات ناب کودکان و نوجوانان را ترغیب و ترویج کند. این جایزه که مبلغ آن ۵۵ میلیون کرون است بزرگترین جایزه نقدی جهان در حوزه ادبیات کودک و نوجوان بهشمار میآید. بزرگترین بیمارستان کودکان سوئد در استکهلم نیز به نام این نویسنده نامگذاری شده است.
لیندگرن همچنین یک چهره عمومی برجسته و بانفوذ نیز بود و سهمی اساسی در بحثها و گاه وضع قوانینی در زمینه حقوق کودکان و جانوران، جنگ و سیاست عدم خشونت و مسائل فرهنگی متفاوت داشت. در سال ۱۹۷۶ با نگارش رسالهای تند درباره سیاستهای مالیاتی به سقوط حکومت سوئد کمک کرد.
نعیم تدین، مترجم این مجموعه، در سال 1358 متولد شد. در هنرستان سیما، رشته هنرهای نمایشی خواند و در دانشگاه علم و صنعت تهران، طراحی صنعتی. از سال 1379 تا حالا در زمینه کارتون مطبوعاتی با روزنامهها و مجلات زیادی همکاری کرده و از سال 1380 در پروژههای ساخت انیمیشن فعالیت داشته است. نعیم تدین در حال حاضر مشغول تصویرگری کتاب و بازیهای فکری است.
انتشارات هوپا، کتاب «بهترین کارلسون دنیا» را در قالب 274 صفحه با شمارگان دو هزار نسخه و قیمت 210 هزار ریال منتشر کرده است.