به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم اختتامیه و معرفی برگزیدگان دومین جشنواره «تولید کتابهای صوتی» با حضور محمدرضا سرشار، حجتالاسلام ناصری پورمعاون فرهنگی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، صادق کرمیان مدیر فرهنگی هنری منطقه 10 و رئیس فرهنگسرای عطار، مجید طراحی، مدیر امور کتابخانههای سازمان فرهنگی هنری شهرداری، حسن آذری، دبیر جشنواره تولید کتابهای صوتی، نوربرت کوبر قصهگوی بین المللی و میکائیل شهرستانی عصر سهشنبه (27 بهمنماه 94) در فرهنگسرای عطار برگزار شد.
محمدرضا سرشار در این مراسم، یادی از محمد میرکیانی نویسنده «قصه ظهر جمعه» کرد و گفت: من در طول سالهای گذشته در برنامه «قصه ظهر جمعه» خاطرات زیادی را در ذهن مخاطبان به جای گذاشتم. باید تلاش کنیم که سنت قصهگویی در بین مردم ما حفظ شود. افراد مسن وقتی توانایی دوران جوانی خود را از دست میدهند، گاه احساس بیهدف بودن میکنند. قصهگویی سنتی است که موجب میشود پدربزرگها و مادربزرگها احساس کنند که هنوز هم مفید هستند.
معاون فرهنگی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نیز در این مراسم به رخدادهای سال ۹۴ در زمینه گسترش فرهنگ کتاب و کتابخوانی اشاره کرد و گفت: تمام کتابخانههای شهرداری تهران به شکل یکپارچه اداره میشود. مدیریت کتابخانههای شهر تهران در سال جاری برای نخستین بار به صورت یکپارچه درآمد و عنوان «مدیریت امور کتابخانهها» به «مدیریت امور کتابخانهها و ترویج فرهنگ کتابخوانی» تغییر کرد.
حجتالاسلام ناصریپور ادامه داد: برای جذب مخاطبان به کتاب و کتابخوانی باید تلاش کنیم جریانی حداکثری در حوزه کتابخوانی راه بیاندازیم و در این راستا دو کانون «کتابداران» و «قلم اولیها» را تشکیل دادهایم و از تمام کسانی که طی دو سه سال اخیر کتاب نوشتهاند دعوت کردهایم در این کانون حضور یابند. همچنین یک کتابخانه دیجیتال با استفاده از ۵ هزار و ۲۰۰ فایل صوتی تشکیل دادهایم که به دومین جشنواره تولید کتابهای صوتی برای کودکان و نوجوانان ارسال شده است.
صادق کرمیان، رئیس فرهنگسرای عطار نیز در این مراسم به مزایای قصهگویی و حفاظت از افسانههای کهن با این روش اشاره کرد و گفت: قصه کودکی از لالاییهای مادرانه و شبانه پدربزرگها و مادربزرگها آغاز میشود، اما روند جامعه کنونی با تغییر سبک زندگی و اشتغال، شرایط را طوری رقم زده که پدر و مادرها هم کمتر برای فرزندانشان قصه میگویند. باید توجه داشت که برگزاری جشنوارههایی مانند جشنواره تولید کتاب صوتی به ما امکان همراه شدن با زندگی امروز از یک سو و حفظ و نگهداری قصهها و افسانهها را از سوی دیگر میدهد.
حسن آذری دبیر جشنواره تولید کتابهای صوتی نیز درباره اهداف برگزاری این جشنواره گفت: جشنواره تولید کتابهای صوتی برای کودکان و نوجوانان از اسفند 93 کار خود را با هدف گسترش فرهنگ مطالعه، معرفی کتابهای مناسب برای کودکان و نوجوانان، ترویج فرهنگ مهربانی و همدلی و تولید کتاب برای نابینایان آغاز کرد. تاکنون 16 هزار فایل صوتی تهیه شدهاست که 5 هزار فایل آن در عرض این یکسال و برای این جشنواره تولید شده است.
وی درباره آثار داوری شده در این جشنواره نیز اظهار کرد: در بخش تولید کتاب صوتی 600 عنوان کتاب را به مخاطبان خود معرفی کردیم. در دومین بخش هم که به افسانهها اختصاص داشت از مخاطبان خواستیم با لهجه و زبان خود افسانهها و متلهایشان را گردآوری کرده و فایلهای صوتی را به دبیرخانه ارسال کنند. در نهایت پنج هزار و 200 فایل بهدست ما رسید و بعد از داوری 50 اثر انتخاب شد و به بخش نهایی راه یافت.
آذری تعداد شرکتکنندگان در این جشنواره را 6 هزار و 105 نفر عنوان کرد که تنها 2 هزار و 850 نفر حدود 5 هزار و 22 فایل به دبیرخانه ارسال کردند و بیشترین شرکت کنندگان هم از استانهای تهران، اصفهان، مشهد، شیراز و تبریز بودند.
در ادامه این مراسم، مجید طراحی، مدیر امور کتابخانههای سازمان فرهنگی هنری شهرداری، پیام دکتر صلاحی رئیس سازمان را قرائت کرد. همچنین میکائیل شهرستانی، کارگردان و بازیگر تئاتر نیز بیانیه هیئت داوران را خواند. در بخش دیگری از مراسم هم نوربرت کوبر، قصهگوی بینالمللی که مدیر یک موسسه قصهگویی در جنوب آلمان است به قصهگویی برای مخاطبان پرداخت و در ادامه هدیه محمدرضا سرشار را به او اهدا کرد.
برگزیدگان جشنواره
همچنین در مراسم اختتامیه از کمسالترین و همچنین از مسنترین مخاطبی که فایل صوتی خود را به دبیرخانه جشنواره ارسال کرده بودند، تقدیر و اسامی برگزیدگان به شرح زیر اعلام شد:
بهترین نویسنده ارسال کننده فایل، حسین نورانی و بهترین ناشر ارسال کننده فایل، شهره روحی از انتشارات جیحون بودند.
فرستنده بیشترین فایل صوتی، الهه نیازخوانی با 234 فایل اعلام شد.
کمسنترین ارسال کننده فایل صوتی با 5 سال، هانیا حسنی و همچنین سایر خردسالان قصهگو، به ترتیب با هفت، هشت سال، فرزام میزبان، آرتوش مخدومی، رانا جهانی مقدم بودند.
مسنترین شرکت کننده با 71 سال سن، بدرالسادات حسینیپور بود.
در بخش افسانهها، در بخش گروهی هیچ اثری حائز رتبه نشد اما زینب شیخالاسلامی و افسانه سادات حسینی شایسته تقدیر شناخته شدند.
در بخش افسانه فردی، هیچ فردی حائز رتبه اول و دوم نشد اما رتبه سوم به صورت مشترک به مرضیه مدنی و مهین غنچه رسید.
تولید کتابهای صوتی در بخش گروهی، به ترتیب از رتبه اول تا ششم، صبا حقطلب، امیرحسین صبحی، محمود پورشکیبایی، مهرداد رنجبر، نسیم رضایی، فیانا ناصحی جوایزی را دریافت کردند.
در بخش فردی به ترتیب از رتبه اول تا ششم، نرگس آهازان، نفیسه انصاری، مرضیه حیدری، فیانا ناصحی، مینو ارسلان و شکوفه عزیزی برگزیده شدند.