حدادی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) موثرترین عامل در علاقهمند کردن کودکان به کتابخوانی را خانواده دانست و اظهار کرد: کتابخوان شدن یا نشدن کودکان بستگی زیادی به نوع تفکر و رفتار خانوادهها دارد. موضوع کتاب خواندن بیش از اینکه آموزشی باشد، تربیتی و نشأت گرفته از خانواده است. والدینی که خودشان کتابخوان نباشند نمیتوانند فرزندانشان را به مطالعه ترغیب کنند زیرا کودک باید کتاب را در محیط خانه و در دست پدر و مادرش ببیند تا بتواند الگوبرداری کند.
این نویسنده و تصویرگر کتابهای کودک ادامه داد: اینکه والدین تا چه میزان دغدغه کتاب خواندن کودکشان را داشته باشند، مساله بسیار مهمی است. و چقدر برای این مساله وقت بگذارد و در خواندن کتابها با فرزندش همکاری کند یا درباره کتاب با او گفتوگو کند، بسیار مهم است.
وی اضافه کرد: والدین باید تلاش کنند که سلیقه و ذائقه فرزند یا فرزندانشان را شناسایی و هنگام خرید، کتابهایی را برای آنها انتخاب کنند که متناسب با روحیه و سلیقهشان باشند. این مساله کاملا طبیعی است که برخی کودکان برحسب روحیه خود علاقه به مطالعه کتابهای مبارزهجویانه، پلیسی، تخیلی، فانتزی یا علمی داشته باشند. نباید کودک را وادار به خواندن کتابهای موردنظر و مورد علاقه خودمان کنیم و برایش تصمیم بگیریم که چه کتابی بخواند و چه کتابی نخواند.
حدادی با تاکید بر اینکه انتخاب کتاب باید از سوی بچهها صورت پذیرد، عنوان کرد: در هنگام خرید کتاب، خانوادهها بهتر است فرزندانشان را به همراه خود به فروشگاههای بزرگ کتاب که امکان دسترسی بچهها به کتاب وجود دارد ببرند و اجازه دهند تا کودک آزادانه کتابهای مورد علاقهاش را انتخاب کند.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که چه کتابهایی برای مطالعه کودکان و نوجوانان مناسبتر است، گفت: به نظر من کتاب نامناسب وجود ندارد، اصولا خواندن باید از یک جایی شروع شود. حتی اگر کودکان به خواندن کتابهای بازاری علاقه دارند، نباید مانع آنها شد. بگذاریم کودکان از خواندن کتابهای مورد علاقهشان لذت ببرند. این لذت بردن میل به کتابخوانی را در آنها ایجاد میکند.
این نویسنده ادامه داد: همچنین باید نوجوانانی را که تمایلی به مطالعه کتابهای کودکانه یا نوجوانانه ندارند و دوست دارند کتابهای مربوط به بزرگسالان را مطالعه کنند، کاملا آزاد گذاشت تا به سمت مطالعه کتاب مورد علاقه خود بروند. در این زمان خانوادهها به جای ممانعت بهتر است برای فرزندشان فرصت گفتوگو ایجاد کنند تا نوجوان بتواند به راحتی درباره کتابی که خوانده نظر دهد و دیدگاههای خود را ارائه کند.
وی در ادامه سخنانش به تمایل کودکان و نوجوانان به خواندن مجموعهها اشاره کرد و گفت: در سالهای اخیر مجموعهها توانسته است جای خود را در بین مخاطبان باز کند. و به همین دلیل ناشران هم گرایش زیادی به سمت تولید این آثار پیدا کردهاند و تبدیل به بازاری برای آنها شده است. به نظر من نمیتوان گفت مجموعهها برتری خاصی نسبت به کتابهای تک جلدی دارند. چه بسا تک جلدیها نسبت به مجموعهها بهتر هم باشند. نباید فراموش کنیم که بهترین شاهکارهای جهان در قالب کتابهای تک جلدی منتشر شده است.
هدی حدادی، نویسنده و تصویرگر کودک و نوجوان سال ۱۳۵۵ در تهران متولد شد. از میان آثار او میتوان به «روز ابری من»، «بهبه»، «عجب طعمی»، «آلبالوهای بهشت رسیدهاند»، «گل خندان»، «پسری که بلد بود بشمارد»، «مرد آوازخوان»، «غصهپرداز»، «شبهای سوری»، «کوپه 11»، «دوست رقیق من»، «فکرم تا ابرها قد میکشد»، «دو دوست»، «گلی و گورخر» و «شبهای سوری» اشاره کرد. وی جوایز مختلفی برای تصویرگری و نویسندگی آثارش داشته که از آن جمله میتوان به جایزه «افقهای تازه» بولونیا برای کتاب «دو دوست» در سال 2010 اشاره کرد.
در این باره بیشتر بخوانید:
-کامران شرفشاهی:کتابهای موزون ساده و روان برای مخاطب کودک مفید است
-محسن طائب: خواندن «مجموعهها» جاذبه ویژهای برای كودكان و نوجوانان دارد
-ابوالقاسم فیضابادی: انتخاب کتابهایی که با فیلمها و بازیهای کامپیوتری رقابت کنند سخت است
-عباس جهانگیریان: اگر والدین کتاب نخوانند کودکان کتابخوانی نخواهیم داشت/ خرداد، ماه پاره کردن کتاب توسط دانشآموزان است!
-سپیده خلیلی: کتابهای ژانر وحشت به بچهها هیجان منفی میدهد
-عزتالله الوندی: برای جذب کودکان به کتابخوانی باید تلویزیون را خاموش کرد/ قبل از خرید میتوان کتاب را چشید