محمود برآبادی، نویسنده کودک، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) اظهار کرد: نوروز از آئینهای باستانی مردمی است که در فلات ایران زندگی میکردهاند. این آیین از دیرباز تاثیرش را در همه اشکال فرهنگی مانند افسانهها، حکایتها، متلها، ترانهها، لالاییها، ضربالمثلها، قصهها و بازیها برجای گذاشته است. از آنجایی که نوروز شروع سال نو و تولد دوباره طبیعت است، همواره تأثیر طبیعت و زنده شدن آن را در آیینهای نوروزی و آثاری که مبتنی بر این آیینها نگاشته میشود، میتوان دید.
این نویسنده ادامه داد: آئینهایی مانند چهارشنبهسوری، چیدن سفره هفتسین، دید و بازدید و سیزدهبدر همواره در موضوعات و موقعیتهای داستانی به تصویر کشیده شده است.
وی در ادامه سخنانش به نقش نوروز و آئینهای باستانی در آثار مختلف کودک و بزرگسال اشاره کرد و گفت: پرداختن به نوروز و این آئینها از زمانهای بسیار گذشته در ادبیات ما مرسوم بوده است. نویسندگانی مانند سیروس طاهباز درباره چهارشنبهسوری و افسانه عمو نوروز پرداختهاست. فضلالله مهتدی صبحی و امجدی شیرازی هم بازیها و ضربالمثلهای مربوط به آئینهای نوروزی را گردآوری کردهاند.
این نویسنده کودک و نوجوان ادامه داد: نویسندگان و داستاننویسان بازتابدهنده رویدادهایی هستند که در جامعه رواج دارد و قطعاً مراسم نوروز هم تأثیر خودش را در داستانهایشان نشان میدهد. بنابراین هرچقدر که ما از این آیینها فاصله میگیریم، حضورشان در آثار نویسندگان هم کمرنگتر میشود. البته طبیعی است وقتی برخی از آنها منسوخ شدهاند، نویسندگان هم نسبت به آنها بیتفاوت باشند. طبیعتاً هر نویسندهای باید بازتابدهنده آیینها و رسوم زمان خویش باشد و موضوعات روز را انتخاب کند. نپرداختن به موضوعاتی مانند نوروز و آداب و رسوم گذشته به این دلیل است که اصل آداب در جامعه ما کمرنگ شده است.
برآبادی با تاکید بر اینکه نگهداری از این سنتها فقط بر عهده ادبیات نیست، افزود: فیلمها، موسیقیها و موزهها هم سهم بسیار مهمی در حفاظت و نگهداری از این آداب و رسوم دارند و هرچقدر که این اداب و رسوم در جامعه پررنگتر شود، نمود آن در ادبیات شاخصتر میشود.
این نویسنده و منتقد ادبی در پایان سخنانش انتخاب کتاب از فهرست نهایی لاکپشت پرنده را برای عیدی دادن به کودکان و نوجوانان پیشنهاد کرد و گفت: این آثار از میان انبوه آثار تولیدشده دستچین شده و قطعا برای کودکان مناسب هستند. از بین این کتابها مطالعه «بابای پرنده من» و «گل» اثر دیوید الموند، «ریحانه دختر نرگس» نوشته جواد ماهزاده و «روزگار شیرین» نوشته فرهاد حسنزاده را برای مطالعات نوروزی به بچهها پیشنهاد میکنم.
محمود برآبادی، نویسنده پیشکسوت و منتقد ادبیات کودک و نوجوان، در سال 1331 در سبزوار به دنیا آمد. وی تا به حال آثار زیادی را برای کودکان و نوجوانان تألیف و بازنویسی کرده است. از جمله آثار برآبادی میتوان به «آغاز»، «داستان گل سرخ»، «آبنبات چوبی»، «بهاری دیگر»، «یادهای کودکی»، «مشهدی حسن آسیابان ماست»، «راز باغ متروک»، «آنکس که حقیقت را میداند»، «فرفره کاغذی»، «کاسه چینی مادربزرگ»، «کیف احمد»، «دوچرخهسواری در خیابان»، «بازی خطرناک»، «آبگیر و مرغابیها» و «دنیای کوچک جوجه تنبل» اشاره کرد. وی در حال حاضر نایب رئیس انجمن نویسندگان کودک و نوجوان است.