فرهاد حسنزاده در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) اظهار کرد: نوروز، جزو سنتهای اصیل ایرانی است که طی سالها دچار تغییر و انحراف نشده اما متاسفانه آنطور که باید و شاید در ادبیات کودک و نوجوان به آن پرداخته نشده است. در این زمینه، کمکاریهای زیادی انجام شده که بیشتر برمیگردد به بنیانهای نشر، مدیریت فرهنگی و نویسندگانی که کمتر به این مساله اهمیت دادهاند.
این نویسنده کودک و نوجوان توضیح داد: به نظر من این سنتها هستند که به یک قوم یا ملت هویت میبخشند. همانطور که خاک سرزمینمان برایمان مقدس است و در برابر خطرات احتمالی از آن محافظت میکنیم آداب و رسوم ما هم مانند خاک سرزمینمان باید برایمان مقدس باشد و مورد حفاظت قرار گیرد.
حسنزاده اضافه کرد: همانطور که در کشورهای غربی هر ساله در ایام کریسمس به بابانوئل پرداخته میشود، در کشور ما هم باید به عمو نوروز و ننه سرما توجه ویژهای شود. اگر توجه کنیم میبینیم در بازیهای المپیک هر سرزمینی موجودی که به عنوان سمبل و نماد آن کشور شناخته میشود، به نمایش گذاشته شده و به عنوان نماد فرهنگی به مردم دنیا معرفی میشود.
وی در ادامه، گفت: اگر پرداختن به آداب و سنن در قالب طرحهای بزرگ ملی مطرح شود و فراخوانی در این زمینه ارائه شود و تصویرگران و نویسندگان به شکل ویژهای به این مساله نگاه کنند و بخشی از سرمایه مدیریت فرهنگی در این زمینه هزینه شود قطعا توجه مردم به این موضوع جلب میشود؛ مثلا میتوانیم به ساخت عروسکهای شخصیتهای معروف عید باستانی نوروز، چهارشنبهسوری و غیره بپردازیم تا در این شخصیتهای باستانی، بازنگری و بازآفرینی انجام شود. همچنین میتوان جشنهای کارناوالی در این زمینه برگزار کرد و نویسندگان هم در این زمینه قدم بردارند و به شکل فردی به این موضوع بپردازند.
این نویسنده کودک و نوجوان در ادامه به آثاری که در این زمینه تولید کرده است اشاره کرد و گفت: نویسندگان باید به ارزش و حساسیت این موضوع پی ببرند و خودبهخود به این سو گرایش پیدا کنند. من در این زمینه، تعدادی داستان مطبوعاتی دارم که هر ساله با نزدیک شدن عید نوروز در مجلات منتشر میکنم و به این شکل تلاش میکنم دِین خود را ادا کنم، اما به نظر من این تلاشهای فردی کافی نیست و باید بیشتر به آن پرداخته شود.
حسنزاده برای مطالعات نوروزی نیز پیشنهاد داد: به بچهها توصیه میکنم که در ایام تعطیلات و اوقات فراغتشان کتاب بخوانند. به نظر من فهرست لاکپشت پرنده که در نهایت 15 کتاب کودک و نوجوان را به عنوان بهترین کتابها از بین انبوه آثار منتشر شده معرفی کردهاست میتواند مبنایی باشد برای مطالعات نوروزی کودکان و نوجوانان و همچنین عیدی دادن و عیدی گرفتن.
فرهاد حسنزاده متولد آبادان است. از آثار او میتوان به «سمفونی حمام»، «گاه روشن، گاه تاریک»، «بزرگترین خطکش دنیا»، «آبیتر از آبی»، «دارکوب و کرگدن»، «خاطرات خونآشام عاشق»، «بازآفرینی 18 حکایت سعدی»، «طوطی و بازرگان» و «هندوانه به شرط عشق» اشاره کرد.