سیدعلی کاشفی خوانساری، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره پرداختن به فصل بهار در ادبیات کودک و نوجوان اظهار کرد: ادبیات کودک و نوجوان، ادبیات بهار است. مفهوم بهار در ادبیات کودک نوجوان فراتر از تغییر فصل یا یک اتفاق در حوزه جغرافیایی و زمینشناسی است. در واقع بهار در ادبیات کودک، نماد امید، تغییر و آینده است و به این ترتیب در همه آثار ارزشمند کودکان و نوجوانان به نوعی از آن سخن به میان میآید.
این نویسنده و منتقد ادبی ادامه داد: هدفی که نویسندگان بزرگ و مطرح کودک و نوجوان در همه فرهنگها و کشورها از نویسندگی و سرودن برای بچهها دنبال میکنند، ساختن دنیایی زیباتر، آرامتر و معنویتر برای آنهاست و این همان مفهومی است که از بهار میشناسیم.
وی در ادامه به یکی از کتابهایش که در این زمینه تولید شده است، اشاره کرد و گفت: سالها قبل مجموعه شعری درباره امام زمان (عج) با عنوان «به احترام آفتاب» نوشتم که از سوی نشر موعود منتشر شد. من آنرا مصداق روشنی از ادبیات بهار میدانم. در این کتاب ظهور امام زمان (ع) مصداقی از بهار واقعی است که ما چشمانتظار آن هستیم.
کاشفی خوانساری درباره جایگاه بهار در فرهنگ ایرانی نیز یادآوری کرد: از آنجایی که لازم است کودکان ما هرچه بیشتر و عمیقتر با فرهنگ ملی، مذهبی و آیینی آشنا شوند شایسته است در آثاری که برای بچهها تولید میشود به آیینها و مراسمی که در مناطق مختلف ایران در ارتباط با فصل بهار و نو شدن سال و عید نوروز وجود داشته و دارد توجه بیشتری شود.
وی ادامه داد: بیان اینگونه مطالب علاوه براینکه سبب حفظ و ماندگاری این آئینها و آداب و رسوم و فرهنگها میشود، موجب آشنایی بیشتر کودکان ما با فرهنگ ملیمان نیز میشود. البته تا بهحال تلاشهایی در این زمینه صورت گرفته که جای تقدیر دارد اما آیینها و فرهنگهایی که در میان قومیتها و شهرهای مختلف رواج دارد، بیشتر باید تبلیغ شود.
این نویسنده، در پایان، کتاب «لباس عید گنجشک» را برای عیدی دادن و مطالعه نوروزی کودکان پیشنهاد کرد و گفت: این کتاب از سرودههای مصطفی رحماندوست است که از سوی نشر حوا منتشر شده و به شیرینی به بسیاری از باورهای ایرانی درباره عید نوروز پرداخته است و میتواند منبع مناسبی برای مطالعه بچهها در ایام عید نوروز باشد.
سیدعلی کاشفی خوانساری، نویسنده و منتقد ادبیات کودک و نوجوان، در سال 1350 در تهران به دنیا آمد. وی تا کنون بیش از 40 عنوان کتاب منتشر کرده که عمدتاً در حوزه مسائل نظری ادبیات کودک و نوجوان، تاریخ ادبیات و مطبوعات کودکان ایران بوده است. از جمله آثار کاشفی خوانساری میتوان به «لالاییهای تا لیلایی»، «آن که رفت، آن که نیامد»، «شاهنامههای كودكانه (کتابشناسی)»، «سرودههای پس از مرگ»، «عروسکهای خدا»، «قصه روزنامهجات عهد بوق»، «کودکان و شاهنامه»، «مزاحمان»، «تاریخ ادبیات دینی کودک و نوجوان»، «بابای سوره» و «مهمان» اشاره کرد.