نورا حقپرست، مدیر انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره طرح بنکارت دانشآموزی اظهار کرد: این طرح که برای نخستین بار از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اجرا میشود طرح باارزشی است چون دانشآموزان را مخاطب خود قرار داده، برایشان ارزش قائل شده و تسهیلاتی را برای خرید کتاب در اختیار آنها قرار داده است که سبب آرامش، تشویق، ایجاد انگیزه و رغبت در آنها برای مطالعه میشود و میتواند گام موثری برای ترویج کتابخوانی در کشور باشد.
این نویسنده کتابهای کودک و نوجوان توضیح داد: با توجه به اینکه نیمی از این بنکارتها از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأمین میشود و درواقع بهصورت نیمه رایگان در اختیار بچهها قرار میگیرد، باید فرهنگسازی لازم انجام شود تا بچهها برای این بنکارتها ارزش قائل شوند و تفهیم این مساله به بچهها باید از سوی معلمان، مربیان و پدر و مادرها صورت پذیرد. آنها با ارائه مشورت و همچنین توضیحات لازم میتوانند کودکان و نوجوانان را راهنمایی کنند تا به نحو احسن از این بنکارتها استفاده کنند. از سویی دیگر با توجه به اینکه این کارتها بهصورت نیمبها در اختیار بچهها قرار میگیرد و همچنین ناشران هم در نمایشگاه تخفیفاتی را در نظر گرفتهاند، درمجموع امکان خرید بهتر و بیشتر کتاب برای مخاطبان دانشآموزان فراهم شده است.
حقپرست نقش والدین و مربیان مدارس را در هدایت بچهها برای انتخاب کتاب مناسب بسیار مؤثر عنوان کرد و گفت: کودکان و نوجوانان در رده سنیای قرار دارند که نیازمند هدایت و مشورت والدین و معلمانشان هستند. از اینرو خانوادهها و معلمان باید به بچهها در انتخاب کتاب خوب و متناسب با گروه سنیشان کمک کرده و آنها را راهنمایی کنند که فقط به ظاهر کتاب و عکسهای آن توجه نکنند و کتابی باکیفیت و محتوای مناسب انتخاب کنند. البته در این میان نباید بزرگترها سلیقه خود را به بچهها تحمیل کنند و باید کتابی را ابرگزینند که خود کودک هم به آن رغبت داشته باشد. نباید بچهها را محدود کنیم و اختیار را از آنها بگیریم. باید کاری کنیم تا آنها با انتخاب کتاب مورد علاقهشان لذت کتاب خواندن را بچشند. لازم نیست فقط به جنبه آموزشی کتاب توجه کنیم بلکه جنبه سرگرمی و مهیج بودن کتاب نیز بسیار اهمیت دارد. همچنین کتابهای تخیلی سبب میشوند خلاقیت بچهها بالا رود.
مدیر انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در ادامه، ارائه بنکارتهای دانشآموزی را عاملی برای توزیع تسهیلات مساوی در بین بچههای با توان مالی بالا و توان مالی پایین عنوان کرد و گفت: به این ترتیب همه کودکان و نوجوانان، از هر قشری از جامعه، میتوانند برای خودشان کتاب بخرند. البته این پله اول است و دستاندرکاران کار نشر باید با هماهنگی آموزش و پرورش و نهادهای مختلف در طول سال و در مناسبتهای مختلف اینچنین تسهیلاتی را برای دانشآموزان فراهم کنند تا بدین ترتیب و بهتدریج فرهنگ مطالعه ترویج شود. تعامل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با آموزش و پرورش و ناشران در طول سال و از راه ارائه تخفیف خرید، در ترویج کتابخوانی بسیار مؤثر است. همچنین ایجاد تعامل بین مخاطبان و ناشران و توجه بیشتر به تولید کتابهای جذاب و باکیفیت از سوی ناشران نیز میتواند عامل موثری در ترویج کتابخوانی باشد.