به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح دیروز در آیین پایانی اولین اجلاس مدیران مجمع عالی حکمت اسلامی که در مجتمع فرهنگی ولایت مشهد برگزار شد، با بیان این مطلب افزود: فلسفه باید امتداد حیات اجتماعی اش را داشته باشد و یکی از حوزه های جدی این امتداد در حوزه فرهنگ و هنر است.
وی افزود: رابطه بین فلسفه و فرهنگ نقطه های تلاقی دارد که می تواند برای هر دو سودمند باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: در برنامه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یک شعار جدی بحث گفتوگوی فرهنگی بین اصحاب فلسفه و حکمت با اصحاب فرهنگ و هنر است و هر دو نیازمند به این تلاقی هستند.
صالحی خاطر نشان کرد: گفتوگوی فرهنگی در بعد داخلی ابعادی پیدا میکند که بعد اول آن فلسفه و فرهنگ است و باید گفت فلسفه در فرهنگ، تاریخ تمدن و ادبیات مطرح است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تعامل فلسفه و تئاتر در کشور گفت: ۶۰۰ مرکز آموزش رسمی تئاتر در کشور دایر است و موسسات چند منظوره و تک منظوره نیز در این حوزه داریم که تئاترهای با صبغه فلسفی در آنها وجود دارد و گفت و گوهای اصحاب فلسفه با اصحاب تئاتر میتواند اثر گذار باشد.
وی در ادامه افزود: گفتوگوی اصحاب رسانه با اهالی فلسفه باید مورد تاکید قرار گیرد و فلسفه و فضای مجازی دامنه وسیعی پیدا کرده و تعامل این دو به پیشبرد اهداف این مسیر کمک میکند.
صالحی در رابطه با تعامل اصحاب فلسفه با حوزه کودک و نوجوان گفت: در این زمینه در شاخههای مختلفی کار میشود و گفت و گوی این دو حوزه نیز حائز اهمیت است. امروزه فلسفه علاوه بر کارایی برای بزرگسالان در زمینه فلسفه کودکان هم می تواند ایفای نقش کند. اگر چه قالبهای مختلفی در حال نگارش است اما فلسفه با فعالان حوزه کودک ارتباط موثری پیدا نکرده که نیاز به بررسی دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: مجمع حکمت به عنوان یکی از مهمترین پایگاهها برای تعامل فلسفه با فرهنگ و هنر شمرده میشود و باید اتاق فکری را برای ارتقا این مهم راهاندازی کند.
وی درباره گفتوگوی اصحاب فلسفه با جهان گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به اعتبار فرصتها و موقعیتهایی نظیر جایگاهی که در سازمانهایی مانند یونسکو دارد، میتواند بستر ساز گفتوگوی فلسفه و حکمت با جهان باشد و این فرصتی است که در تعامل با جهان میتوانیم از آن بهرهمند شویم.
صالحی ادامه داد: فلسفه حکمت اسلامی یک فرصت خاص تعاملی محسوب میشود و گفت و گوی ادیان و مذاهب با صبغه فلسفی و دریچه عرفانی ظرفیتی برای مجمع عالی حکمت است. بنابراین باید بحث گفت و گوی حکمت فلسفی را با جهان جدیتر بگیریم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: این یک واقعیت است که در معرض تهاجم و شبیخون هویتی هستیم بنابر این با کمک فلسفه میتوانیم نظریه پردازی برای هویت و الگوسازی برای سبک زندگی خود داشته باشیم و از فلسفه و حکمت اسلامی برای بقاء هویت بهره بگیریم.
وی با اشاره به فلسفه و حقوق فرهنگی بیان کرد: در رابطه با بحث حقوق فرهنگی دچار ضعف هستیم، از این رو مناسب است شاخه فلسفه حقوق فرهنگی با ریشه در فلسفه و حکمت اسلامی شکل بگیرد.
صالحی ادامه داد: شاخه دیگر فلسفه، فرهنگ عمومی است. فلسفه با اخلاق عمومی ارتباط برقرار میکند و در صورت عدم ارتباط دچار انحطاط فرهنگی میشویم.
وی با اشاره به برخی آسیبهای اجتماعی در جامعه گفت: بخشی از این آسیبها به حوزه فلسفه مربوط میشود زیرا در بحث تبیین و توضیح میتواند اثرگذار باشد. یکی از مهمترین دلایل طلاق مشکلات اقتصادی است اما مشکلات معرفتی نیز مطرح است که به فلسفه منتهی میشود و با درنظر گرفتن این مهم، می توانیم شاهد کاهش آسیبهای اجتماعی باشیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به فلسفه و فرهنگ دینی بیان کرد: ویژگی فلسفه اسلامی، فلسفه متدینانه است. فلسفه با دیانت آمیخته شده و لازم است از فرهنگ دینی پاسداری کند. اگر امروز فرهنگ دینی در معرض آسیب قرار گرفته فلسفه باید به خدمت و دفاع از دین درآید و فرهنگ دینی، ارزشها و باورهای دینی و مصونیتسازی آنها را انجام دهد.
وی در پایان تاکید کرد: در سطح کشور حوزههای مهمی با مجمع عالی حکمت ارتباط برقرار کردهاند که در مرحله اول تبدیل شدن به یک طرحواره دارای اتکاء همه جانبه و سپس کارگروه اجرایی در این مسیر باید مد نظر قرار گیرد تا مسائل و موضوعات مطرح شده، به نتیجه برسند.